J O R D Á N S K O - P E T R A

Musím se přiznat, že se cítím až nepatřičně, když po více jak 10 měsících píšu článek a naivně si představuji, že ho i dokončím...

J O R D Á N S K O


Pět dní, stovky kilometrů, šváby a milion zážitků.
Asi takhle by se dal shrnout náš trip do Jordánska se ségrou a drahou polovičkou. 
Byl to náš první  výlet takhle ve třech, takže jsem měla ze začátku dost obavy zda to přežijeme ve zdraví, což jsme nakonec úspěšně zvládli až po odlet domu, kdy se ti dva proti mě spikli a já nafoukla hubu. 

 P E T R A 

 Naši první zastávkou byla Petra.
 Tedy, první zastávkou byl příšernej pajzl u silnice mezi Ammánem a Wadi Musa, kde jsme si koupili lahodnou šunku z plechovky, z které se nám všem navalilo tak, že to vypadalo, že do konce  pobytu už asi nic jíst nebudeme. 
Člověk by si řekl, že jeden takovýhle zážitek bude v den příjezdu stačit, ale to by jsme si nesměli najít ubytování v hostelu za 450 Kč ( za všechny!). Jasně si vzpomínám na tu radost a jiskru v oku, když jsem to doma bookovala a říkala jsme si, že to vypadá stejně jako to ubytování v Singapuru a mnula si ruce jak jsem hrozně ušetřila. No, řekněme si že kdybych nebyla cheap bitch, tak si ušetřím jednu bezesnou noc v exkluzivním zařízení, kde mají štěnice, nefungující větráky a mají megafon hned u okna aby jsme náhodou nepřišli o modlitbu, která začala ve tři ráno.

Ovšem my se z toho neposrali ( aspoň zatím!) a příjemně odpočatí a svěží jsme se vydali směr Petra. Po přečtení milionů různých tipů, jsme se rozhodli využit služeb dobrého muže, který nás vzal do Petry z druhé strany. Bohužel jsme  zapomněli využít i trochu toho zdravého rozumu a nechali se od něj pořádně oškubat. Ale což.

Jít Petru od jejího konce můžu jenom doporučit, nikde nikdo a ten pocit, že máte tuhle krásu jenom pro sebe  byl neskutečný. Navíc jdete většinou z kopce nebo po rovnice a ušetříte jednou tolik času, protože se nemusíte vracet zpátky k východu. Což v příjemných 38 stupních člověk docela ocení.

Petra byl hlavní důvod, proč jsem do Jordánska tak chtěla a zklamaná jsem rozhodně nebylo. Je neskutečné, co dokázali lidi vytvořit. 
Ovšem naše další zastávka byla ještě mnohem lepší!

Pár tipů na závěr:
  • Do Petry si můžete koupit buď jednodenní nebo dvoudenní vstup ( doporučuji si koupit vstupy rovnou dohromady s vízem, vyjde vás to pak levněji).
  • Nikdy, opravdu nikdy si nekupujte šunku v plechovce, nebo cokoliv co může šunku z plechovky obsahovat.
  • Nejezděte na oslovy. Od toho tam jsou bohužel stokilový ruský hovada!


A k tomu vám přihazuji pár fotek 📷





M O N A S T E RY




¨



ROYAL TOMBS




Stravování z kterého by měl Prymula dozajista velkou radost.




S I Q










 

Gabi

Žádné komentáře:

Okomentovat